10 chei pentru poarta fericirii

Bazate pe cercetări serioase și testări repetate, Anglia a pornit un proiect de educație la nivel național numit “Action for Happiness”. În weekend am avut ocazia să o cunosc pe Vanessa King, coordonatoarea programului de psihologie pozitivă și să aflu care sunt cele 10 principii (sau chei) ale fericirii din perspectiva englezilor. Poate că nu s-or potrivi ele perfect și pentru zăvoarele noastre, dar eu zic că merită încercate.

1.  Dăruirea – ajută-i pe ceilalți

Neuroștiința confirmă: dăruirea activează zona creierului care ne face să ne simțim mai fericiți. Putem chiar forma un cerc virtuos, căci s-a constatat că oamenii fericiți dăruiesc mai mult.

churchill-giving-quote1

 

2.  Relaționarea – conectează-te cu ceilalți

Lipsa relațiilor personale, apropiate, prezintă riscuri asupra sănătății la fel de ridicate ca și fumatul și obezitatea. Relațiile sunt vitale pentru fericirea noastră fiind nevoie să ne îngrijim de trei aspecte ale acestora: calitatea, cantitatea și diversitatea.

relating_full_v2_400

3.  Mișcarea – ai gija de corpul tău

Activitatea fizică ne îmbunătățește starea psihică și satisfacția în viață. Există cercetări care arată că sportul are aceleași efecte ca și cele mai puternice antidepresive.

exercise

4.  Starea de mindfulness

Devenind mai conștienți (eng. mindful), devenim capabili să observăm și ceea ce ne înconjoară, să apreciem lucrurile mărunte, pe care poate că nu le-am mai observat niciodată.

images

5.  Experimentarea – învață mereu lucruri noi

Învățând lucruri noi ne întărim încrederea în noi, devenim mai eficienți în ceea ce facem, ne creștem satisfacția în viață și dezvoltăm reziliență.

fullimersion1

6.  Direcția – crează-ți obiective spre care să te îndrepți

Țelurile noastre reprezintă modul în care ni se întâmplă fericirea, spune Vanessa. Dacă avem un scop mare împărțit în obiective mai mici putem să observăm progresul făcut și să ne bucurăm de fiecare reușită.

th

7. Rezistența – găsește moduri de a-ți reveni atunci când circumstanțele nu sunt favorabile

Greutățile fac parte din viață și psihologia ne arată cum putem deveni mai rezistenți în timp. Vanessa ne îndeamnă să căutăm metode care ne ajută să ne revenim mai ușor după intemperii.

resilience-1

8. Emoțiile pozitive – dezvoltă partea pozitivă

Toate emoțiile sunt bune, naturale și inevitabile. Avem însă capacitatea de a alege să căutăm experiențe care ne produc emoții pozitive și să amplificam aceste trăiri.

positive-emotions-16117785

9.  Acceptarea – devino confortabil cu cine ești

Pe lângă încurajarea de a ne descoperi punctele forte, de a le folosi și dezvolta în mod conștient și de a ne bucura de ele, avem nevoie și de acceptarea faptului că nu suntem perfecți. Avem nevoie să ne acceptăm condiția de oameni pentru ajunge sa ne simtim confortabil în propria piele și sa ne iubim necondiționat pe noi înșine.

0selfacceptance

10.  Sensul în viață – fă parte din ceva mai mare

Cu siguranță nu putem fi cu toții câte un Che Guevara, însă odată ce realizăm că “spiritul și conștiința fiecăruia dintre noi, în ultima instanță, sunt echivalente cu Tot-ceea-ce-este Stanislav Grof, cred că putem să pornim in cautarea celui mai potrivit rol din existența noastra.

meaning tree


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *