decizii

Paralizat de alegeri? Cum să luăm decizii bune

Cred că puține alte momente sunt atât de pline de tensiune interioară precum acele în care suntem puși în fața unei decizii importante. Fie că e vorba de alegerea unei facultăți, mutarea într-o altă țară, sau schimbarea locului de muncă, ne paralizează dorința de a fi siguri că alegerea pe care am făcut-o este “cea bună”.

decizii bune

Luarea unor decizii proaste este provocată de: căutarea redusă de informații, selectivitate în procesarea informațiilor, neconsiderarea alternativelor, eșecul în a examina riscurile alegerii preferate și graba de a trage o concluzie – factori evidențiați de cercetarea “Baza psihologică pentru luarea deciziilor de calitate” realizată de Charlan Jeanne Nemeth de la Universitatea din California, Berkley.

Spus altfel, putem urmări acești pași simpli pentru a ne asigura că am tratat luarea deciziei cu suficientă precauție și responsabilitate:

1. Listarea tuturor variantelor/ soluțiilor.

indecis2. Stabilirea unui termen limită pentru luarea deciziei.

3. Adunarea informației.

4.Cântărirea riscurilor implicate.

5. Stabilirea priorităților, a valorilor.

6. Balansarea elementelor pro și contra.

7. Luarea deciziei.

Cu toate acestea nici după parcurgerea tuturor acestor pași meticuloși, nu putem ști cu certitudine că decizia noastră va avea întocmai efectele anticipate. Baba Shiva, expert în neuroștiință și luarea deciziilor afirmă că în cazul deciziilor complexe, analiza rațională ne va duce mai aproape de o decizie, însă nu va rezulta într-o decizie definitivă deoarece complexitatea fiecărui scenariu posibil face imposibilă determinarea în avans a rezultatului optim. Oricât de multe metode folosim (chiar și unele matematice), tot nu putem ști cu certitudine de la început care decizie va avea rezultatul cel mai bun.

Așadar, ce rămâne de făcut?

Oamenii sunt adesea nemulțumiți de rezultatele deciziilor pe care le-au luat, considerându-le astfel alegeri proaste, pentru că se focalizează mult prea mult pe momentul luării deciziei, susține Ed Batista, coach executiv la Stanford Graduate School of Business. Luarea efectivă a deciziei este într-adevăr importantă,  dar și mai important este ce facem după cu decizia pe care am luat-o. Ce atitudine avem? Cum reacționăm atunci când apar în peisaj elemente neașteptate, poate chiar deranjante?

 “Este important pentru mine să fac alegeri bune. Însă petrec mult mai puțin timp și energie îngrijorându-mă și preocupându-mă să iau “decizia corectă” și mult mai mult timp și energie asigurându-mă că fiecare decizie pe care am luat-o se dovedește a fi bună.”

Scott McNealy — co-founder a Sun Microsystems

E nevoie așadar, ca pe lângă evaluarea și stabilirea unei ierarhii de opțiuni, să evităm această paralizie prin analiză și să avansăm prin:

  1. a acorda o mare atenție emoțiilor și sentimentelor care însoțesc decizia cu care ne confruntăm
  2. a evalua cât de motivați suntem să lucrăm spre succesul fiecărei opțiuni date, și
  3. a recunoaște că indiferent ce opțiune alegem, eforturile noastre de a-i sprijini succesul vor fi mai importante decât inițiala presupunere care a dus la decizia noastră.

cum sa luam decizii buneSe poate ca asumarea riscurilor pe care le aduce cu sine decizia să nu ne pară chiar atât de simplă în momentul cheie al alegerii, cu atât mai mult atunci când avem o stimă de sine mai scăzută. Stima de sine scăzută afectează tot ceea ce ne privește, de la relația cu sinele, la relația cu ceilalți, de la activitatea profesională la cea personală. Lipsa de încredere în propria capacitate de a alege și ezitarea îndelungată ne pot paraliza atunci când trebuie să luăm decizii (fie ce facultate alegem, ce haine alegem să purtăm azi sau ce fel de pizza vrem să comandăm).

De aceea e necesar să luăm măsuri atunci când simțim că stima noastră de sine a avut de suferit, dacă vrem să fim mai încrezători și mai eficienți în luarea deciziilor.

Nu cred că există nicio formulă matematică sau rețetă clară care să ne spună cum să luăm decizii bune. Dacă ar fi așa, care ar mai fi farmecul? 🙂  Ce e important să reținem însă, este că la fel de mult, sau poate chiar mai mult decât luarea deciziei contează ce facem apoi cu decizia pe care am luat-o.  Prin acțiunile noastre putem influența evenimentele care urmează momentului alegerii. Fie că te afli într-un moment cheie acum, fie că nu, ia un minut să evaluezi propriul tău mod de a lua și de a gestiona deciziile pe care le-ai luat.

“We can’t always make the right decision, but we can make every decision right.”

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *