Coșul tău este gol acum!
Mai un scroll și mă culc..și s-a făcut deja ora 3? Mai un scroll și mă culc..
Mă trezește alarma de la telefon. Îl ridic și o opresc. Observ că am 10 notificări și mai dau un scoll, și mai unul, și mai unul.. “Ce zici? Aha, bună dimineața!, Să mâncăm zici? Ok..să văd dacă mai am timp..”
***
Un studiu recent constată că atunci când un telefon se află pe masă, în cadrul unei întâlniri de grup, este mult mai puțin probabil să apară în discuție subiecte personale, sau foarte semnificative pentru cei prezenți. Simpla prezență a tehnologiei pare, așadar să ne facă mai puțin dornici a ne autodezvălui celor cu care intrăm în contact direct.
„Aici și acum” sau „acolo și acum”?
Smartphone-ul ne oferă posibilitatea să evadăm din “aici și acum” și să ne conectăm la un alt spațiu virtual dar real, cu altcineva aflat “acolo și acum”. danah boyd (care-și scrie numele fără majuscule) autoarea cărții: “E complicat: viața socială a adolescenților în rețea”, susține că supra-folosirea rețelelor sociale de către adolescenți este rezultatul izolării sociale create de adulți. Adolescenții susțin că ar prefera întâlnirea cu prietenii și că folosesc comunicarea online din lipsa acesteia. În acest caz, beneficiile interconectivitatii sunt de necontestat. Tehnologia le oferă adolescenților posibilitatea să se întâlnească în spații în care părinții nu au acces, oferindu-le intimitatea de care au atât de multă nevoie la vârsta lor.
Singuri împreună
Un alt studiu, citat de Sherry Turkle, autoarea cărții “Singuri împreună”, arată că adulții preferă să-și rezolva problemele interpersonale prin chat. Mai mult decât atât, aceștia o fac atunci când se află în deplasare, de pe telefonul mobil. Studiul condus pe un lot de subiecți britanici dezvăluie că mai mult de 80% încearcă să rezolve conflictele prin mesageria online, iar 85% din ei folosesc chatul de pe telefonul mobil în timp ce sunt pe drum. În acest caz, tehnologia oferă adulților posibilitatea să se eschiveze din față intimității și a tensiunilor care apar în relațiile apropiate, evadând într-un spațiu mai impersonal în care responsabilitatea este redusă și posibilitatea de control ridicată.
Smartphone-ul companion
Device-urile noastre devin niște adevărați companioni. Smartphone-ul este mereu cu noi și promite să ne salveze în orice situație în care am putea să ne simțim singuri, stingheri sau plictisiți. Este și el îmbrăcat cu o hăinuță ca să nu se zgârie sau lovească iar uneori avem de schimb să nu se plictisească. Iubim sunetul notificarilor, finețea ecranului și imaginea de fundal. Ritual de unlock a telefonului ne oferă confortul și siguranța că este cineva cu noi. Găsim că este caraghios să stai să aștepți pur și simplu, dar să stai să aștepți cu telefonul în mână, e cu totul altceva!
Tehnologia intervine în capacitatea noastră de a sta singuri și liniștiți. Suntem mereu în contact indirect, mediat cu ceilalți și în același timp suntem implicați în activitățile noastre zilnice. Astfel, mai multe task-uri simultane sau paralele ne dau un sentiment de urgență și productivitate. Ne stimulează creierul și îl păcălesc în a crede că suntem mai productivi. Multitasking-ul devine un fel de drog, ne produce plăcere și ne face să ne dorim mai mult, susține Sherry Turkle.
Iar eu, după prea multe scroll-uri, zic: să nu ne lăsăm absorbiți de mirajul abundenței informaționale, de iluzia urgenței și mai ales să nu înlocuim sărutările și îmbrățișările cu kiss-uri și hugs-uri.
Lasă un răspuns