Categorii
Blog Dezvoltare personala

Credințe prăfuite, mecanisme de coping înnoite

Realizăm că nu există o explicație logică a vieții și universului în care trăim, dar suntem mereu în căutarea unui sens. Știm că este haos și ne străduim neîncetat să facem ordine. Alegem uneori să credem cele mai simpliste povești pentru a putea pune capul liniștiți pe pernă. Ne consolăm cu “€œDumnezeu știe mai bine”,  “Totul se întâmplă pentru un motiv” sau “€œCe să-i faci? Dacă el e rac iar eu berbec, nu ne-am potrivit!”.

 

Unii dintre noi nu aderăm la poveștile populare, social acceptate, dar nu suntem lipsiți de sisteme de valori și de convingeri nerealiste care ne ghidează în viață. Fie ele conștiente sau nu, alese pe îndelete din cărți sau preluate de la părinți, culese de la prieteni sau văzute la televizor, ele există. La o privire atentă, așa cum nici o dogmă nu stă în picioare confruntată cu misterele universului, nici sistemele noastre de valori nu au o coerență și susținere deplină. Cu toate acestea, ele ne oferă un sens și ne dau o direcție.

Probabil cunoști zicala: “Pesimistul este un optimist bine informat.” Ne mințim pe noi înșine sau alegem să credem minciunile altora pentru a putea suporta suferința și lipsa de certitudine a vieții.  

tumblr_n4towjVTTu1rs141do1_500Mie îmi place să cred în capacitatea noastră de analiză, în lărgirea conștiinței de sine, în responsabilitate și libertate (chiar dacă știu că cea mai mare parte a comportamentului nostru este inconștient și observ mereu câte o surpriză ieșită din puțul inconștientului propriu).

Așa că mai cred și în capacitatea noastră de a ne rescrie mereu propria “€œBiblie”, astfel încât să ne blindăm cu cele mai sănătoase mecanisme de coping. Și am astăzi câteva amendamente de adus câtorva dintre cele mai populare dar aparent nemuritoare credințe prăfuite.

1. Renunță la învinovățire. Am observat că mai toate dogmele religioase promovează vinovăția și căința pentru faptele noastre îngrozitoare. Din punct de vedere psihologic, vina este o emoție foarte nociva. Sentimentul de vinovăție este specific depresiei. Acesta ne macină încet și sigur, erodându-ne pofta de a trăi.

Așa că ce-ar fi să acceptăm mai degrabă că suntem oameni, cu bune și cu rele? Să ne iertăm și să ne bucurăm în fiecare seară pentru ce am reușit să facem bun și să râdem de ce-am greșit? Ce-ar fi să iubim să fim oameni?

2. Renunță la diete. Ieri a fost disociată, azi e hiperproteica, mâine e vegetariană. Pentru vară îți propui să mănânci doar fructe sau să treci la veganism, bei multe pahare cu apa, apa cu lămâie, apa caldă, apa rece, Dukan, Montignac, Nicoleta Luciu, prietena lui Mircea Badea, cel mai bun nutriționist de pe piață! Indiferent pe care i-ai urma, dacă treci de la cură la mâncat în exces și apoi iar la cură, nu cred că ai vreo problemă în a recunoaște că e cel puțin stresant pentru organism. Și nici nutriționiști nu e nevoie să fim ca să știm secretul: mâncare mai puțină și mișcare mai multă. E nevoie doar să găsești echilibrul dintre cele două. Și-atunci când nu reușești poate că nu e o idee rea să te întrebi: ce din tine te face să-ți afli liniștea doar prin mâncare?

3. Renunță la nemulțumire. Socializarea este una dintre cele mai eficiente strategii de rezistență la stres. Un haz de necaz împreună cu colegii, o împărtășire a frustrării cu un prieten poate duce chiar la dispariția acesteia. Atunci însă când se transformă în lamentație continuă și văicăreală fără rezultat, va cădea în cealaltă extremă. Întâlnirile cu prietenii se vor transforma în ocazii de întărire a frustrării, de accentuare a suferinței și de adâncire în butoiul fără fund al nemulțumirilor.

4. Renunță la vicii. Românii sunt pe locul 5 în lume la consum de alcool și pe ultimul loc în Europa ca număr al celor care au reușit să renunțe la fumat. Asta înseamnă și locuri fruntașe la probleme cauzate de cele două bine cunoscute vicii aka metode de relaxare. Zici că bei și fumezi ca să reduci anxietatea și stresul? Sunt și astea mecanisme de coping, dar care se transformă în timp în obiceiuri generatoare de probleme de sănătate, probleme sociale și de mai mult stres.

5. Renunță la iluzia că salvarea va veni (Iisus, prințul pe cal alb, concediul de vară, nunta mult visată, familia perfectă, postul sau salariul ideal). Viața ta este acum.

 

Există credințe care ne sunt foarte folositoare la un moment dat în viață dar de care e nevoie să ne descotorosim mai târziu. Există credințe care ne împovărează și credințe care merg mână în mână cu sănătatea și fericirea. Minciunile pe care ni le spunem, obiceiurile pe care le avem, oamenii pe care-i întâlnim, activitățile pe care le desfășurăm pot fi strategii de coping sănătoase, care ne fac să creștem și să ne dezvoltăm. Alege-le conștient și responsabil de fiecare data când prinzi ocazia, căci în rest, o face oricum inconștientul pentru tine.

Un răspuns la “Credințe prăfuite, mecanisme de coping înnoite”

Reusim sa avem o viata frumoasa atunci cand invatam sa nu mai presupunem lucruri, sa facem mai mult, sa avem nevoie de mai putin, sa zambim mai des si sa ne dam seama cat de norocosi suntem in fiecare moment al traiului nostru pe Pamant.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *