Categorii
Blog Dezvoltare personala Psihologie pozitiva

Educație pentru fericire

Oricât de cinic ai fi astăzi sau oricât de copleșit de tumultul vieții, recunoaște, ființa ta este tot căutarea fericirii. Oricât de binedispus ai fi azi, oricât de cald ți-ar fi sufletul de la soarele de martie, recunoaște, ai nevoie zilnic de câte  un pahar de fericire. O doză de introspecție, niște idei noi, o discuție ceilalți, îți vor face ziua mai frumoasă. Pentru asta te invit la “€œProgramul național de educație pentru fericire”.

happy_is_the_new_rich_599x299

Cercetările din ultimii 14 ani în psihologie pozitivă au dus la o înțelegere mai bună a “€œfericirii” și la o răspândire a ei în lume. Totul a început de la studii științifice din psihologie, neurologie și fiziologie, cu date științifice, obiective și ipoteze impersonale, și s-a ajuns la o serie de practici de “€œînfericire” accesibile tuturor. Pornind de la premisa demonstrată că în proporție de 40% nivelul nostru de fericire este dictat de activități intenționate, psihologia pozitivă promovează faptele bune, meditația, stabilirea unor obiective, învățarea continuă și relaționarea cu cei din jur. Aceștia sunt factorii care ne fac mai fericiți și mai rezistenți în fața greutăților vieții.

Mai multe grupuri de oameni din diverse părți ale lumii muncesc ca să pună cap la cap informații despre fericire, dezvoltare personală și  socială și să le facă cât mai accesibile tuturor. Cercetările lor ajung și la noi în România, cea mai nefericită țară din Europa. Asociația “€œInitiativa pentru fericire” desfășoară un proiect pentru creșterea nivelului de fericire al populației printr-un program educațional.

Prin proiectul “Programul național de educație pentru fericire”, fericirea ni se prezintă într-un mod prietenos sub forma a cinci filme documentare: “€œHappy”, “€œI am”, “€œLove, hate and everything în between”, “€œFinding Joe”, “€œI’€™m fine, thanks” și “€œRethinking happiness” (mai multe găsești aici). Evenimentele includ și o sesiune de discuții după vizionarea filmelor care sunt o ocazie foarte bună pentru a reflacta la și discuta subiecte mai rar abordate dar atât de importante: valori, scop în viață, stimă de sine, liber arbitru și fericire.

Evenimentele “€œInițiativa pentru fericire” programate în Timișoara vor avea loc în Scottish Pub, pentru publicul larg și în cadul Universității de Vest, pentru studenți, după cum urmează:

Scottish Pub

22 martie – Finding Joe

5 aprile – Love hate

10 mai –  I’m fine thanks

7 iunie- Happy movie.

 

Universitatea de Vest, FEEA

13,15 martie – I am

9, 11 aprilie – Happy movie

7, 10  mai – I’m fine thanks.

 

Personal, mă îndoiesc de fericirea constantă și absolută dar cred cu tărie într-o “€œînfericire” continuă. Exercițiile psihologiei pozitive nu vor vindeca orice depresie, dar sunt sigură că aduc un real aport în dezvoltarea noastră ca ființe umane.

 

Nu pierde ocazia și aplică trei principii ale psihologiei pozitive:

-Vino să vezi filmele ca să înveți ceva nou

-Ia un prieten cu tine ca să petreci timp cu cei dragi

Fă o faptă bună și răspândește vorba

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *