Coșul tău este gol acum!
Ghidul începătorului în meditație
Multă lume care a auzit câte ceva despre starea de “Zen” tânjește după ea. Unii merg în pelerinaje, alții meditează, unii escaladează un munte, alții se scufundă în adâncuri, unii consumă LSD iar alții țin post. Nu știu care este drumul potrivit și cred că puțini reușesc să ajungă la ea și să o mențină.
OSHO spune despre propria sa iluminare: Pentru prima oară nu eram singur, nu mă mai simțeam izolat, individualizat, ci o picătură căzută într-un ocean. Oceanul întreg era al meu, eu eram oceanul, nu aveam limite. Simțeam că aveam o putere infinită de a face orice.
Eu cred că viața ne dă la toți să gustăm când și cum din senzația asta de integrare absolută și putere infinită despre care ne zice OSHO. Destul de rar însă și doar pentru o fracțiune de secundă.
În ceea ce mă privește, îmi amintesc de momente în care m-am aruncat pe spate pe un câmp înverzit și am contemplat cerul cu nori jucăuși. Sufletul mi s-a umplut de bucurie, relaxare și atotputernicie. Îmi mai amintesc momente în care mi-am scos bicicleta la prima plimbare din an pe o stradă înfrunzita și însorită. Vântul mi-a răcorit ușor obrajii, soarele mi-a încălzit atât cât trebuia spatele și m-am simțit perfect. Însă doar pentru o clipă. Pe care aș fi vrut să o prelungesc la nesfârșit, dar am pierdut-o. Ăsta e Zen-ul pentru mine.
Și vine doar uneori, întâmplător și surprinzător.
Încercând să ajung la zen-ul ăsta inopinat în mod organizat, am descoperit cât de benefică poate fi meditația.
Aparent miraculoase, susținute însă de studii științifice, efectele meditației se manifestă in mai toate planurile vieții noastre. Meditația are efecte benefice asupra stării noastre psihice, reducând nivelul stresului, al anxietății, dependenței, depresiei; și asupra stării fizice, reducând tensiunea arterială și producerea hormonilor de stres. Ca să ajungem și la psihologia pozitivă, tot studiile arată că meditația crește nivelul stării de bine psihologice în general; deci ne face mai fericiți.
Ce spun cercetările?
1. Meditația susținută duce la neuroplasticitate, care este definită prin capacitatea creierului de a se modifica, structural și funcțional.
2. Îmbunătățește atenția, memoria și capacitatea de a lua decizii.
3. Încetinește procesul de îmbătrânire.
3. Scade tensiunea arterială (mai mult decât medicamentele)
4. Scade activitatea cerebrală a nucleului amigdalian (scade producerea hormonilor de stres) cât și densitatea nucleului amigdalian (se produce o modificare permanentă a modului de funcționare a creierului nostru emoțional)
5. Îmbunătățește semnificativ capacitatea noastră de a face față durerii (este mai eficientă decât morfina)
Din punct de vedere psihologic, meditația ne ajută să fim mai atenți cu noi înșine, cu felul în care ne simțim, fizic și psihic. Ne ajută să ne alegem mai conștient reacțiile și modul în care acționăm. Ne face să trăim mai mult în prezent, să conștientizam și acceptăm mai ușor chiar și situațiile în care viața nu e așa cum ne-o dorim.
Aceasta este prezența conștientă (eng, mindfulness), un concept din filosofia Buddhista, care urmărește obținerea unei fericiri de durată.
Prezența conștientă este compusă din două elemente: atenție (concentrare pe momentul prezent) și atitudine (deschidere, curiozitate și acceptare a momentului prezent).
Există mai multe tehnici de meditație, iar cea pe care ți-o recomand pentru început este meditația prin concentrarea pe respirație. Așează-te în poziția de meditație. Cea mai potrivita poziție este cea în care stai în șezut pe podea, pe o saltea sau o perna, cu picioarele incrucișate, cât mai aproape de trunchi. Găseste o poziție care pare confortabila, tine gatul, umerii si spatele drept. Fii atent la fiecare inspirație și expirație pe care o faci, la cum simți vibratia nărilor, la cum se umflă pieptul, apoi abdomenul și la cum aerul iese apoi afară. În aceste momente, în mod incontrolabil mintea ta va începe să bântuie. Te gândesti poate la o întâmplare din trecut, sau la planurile de viitor, simți poate diferite senzații neplăcute în corp, sau chiar dureri. Timp de 5-10 minute, pentru început, rămâi nemișcat, cu ochii închiși, atent și curios în legătură cu ceea ce se petrece în mintea și în corpul tău. Este cel mai potrivit moment să îți folosești aceste două capacități, atenția și acceptarea. Îți recomand să faci asta în fiecare zi, mărind timpul treptat. Ideal ar fi să ajungi la 30 de minute pe zi. Efectele benefice ale meditației apar însă practicând și 10 minute pe zi!
Adevărul este că uneori nu e ușor să stai doar tu cu gândurile tale chiar și pentru 10 minute. Personal, cred că e cea mai complicată dintre strategiile înfericirii. Fiind însă și eu o vânătoare a stării Zen, nu o pot șterge din Carnețelul fericirii.
Lasă un răspuns