Coșul tău este gol acum!
Meditația prin prezența conștientă și frumusețea sa
—
by
Un studiu despre efectele surprinzătoare ale meditației prin prezența conștientă
Despre importanța și frumusețea prezenței conștiente (mindfulness) ați mai citit pe blogul nostru. Revenim asupra lui, însă, datorită unui experiment condus la Universitatea Lund din Suedia care aduce noi informații cu privire la efectele pozitive pe care folosirea exercițiilor de prezență conștientă le are asupra sănătății noastre.
Studiul a fost condus de Jan Sundquist și s-a desfășurat în 16 centre medicale din sudul Suediei. Au participat 215 persoane care sufereau de anxietate, depresie sau stres sever. Timp de 8 săptămâni aceștia au participat la terapie prin prezență conștientă în grupuri de câte 10 persoane. Cercetătorii au descoperit că tratamentul de grup folosind prezența conștientă, condus de instructori certificați, este o metodă la fel de eficientă precum terapia cognitiv comportamentală individuală, în tratarea depresiei și a anxietății.
Astfel, terapia de grup prin prezența conștientă merită să fie luată în considerare, în tratarea depresiei și a anxietății ca alternativă pentru psihoterapia individuală.
Ce este mai exact “prezența conștientă” (midnfulness)?
Cu siguranță am stat cu toții măcar o dată culcați pe iarbă, privind norii care se plimbă pe cer…
sau am mers pe stradă observând și savurând mirosul florilor de tei…
sau ne-am scăldat în soare pe o bancă dintr-un parc fără să facem nimic altceva decât să stăm și observăm căldura plăcută care ne umple corpul.
Toate aceste momente sună foarte frumos, nu-i așa? Poate chiar și numai amintirea lor ne face să zâmbim puțin. Ei bine, acestea sunt momente în care am dat dovadă de prezență conștientă, momente în care am ales să observăm cu atenție lucruri simple care ne înconjoară și pe care de atât de multe ori le trecem cu vederea fără a le aprecia, fără a fi recunoscători că suntem acolo și că putem să le observăm. Aceasta este o explicație simplificată a ceea ce înseamnă prezența conștientă.
Să dăm dovadă de mindfulness înseamnă să fim atenți la momentul prezent, să observăm și să acceptăm senzațiile, sentimentele și gândurile pe care le avem în acel moment. Este important de asemenea, să nu judecăm acele stări sau gânduri ca fiind bune sau rele; prezența conștientă ne cere doar să observăm, fără a ne implica. Mulți dintre noi o experimentăm instinctiv din când în când, însă mulți nu o facem datorită stresului foarte mare din viața de zi cu zi, datorită timpului care nu ne ajunge niciodată, a alergăturii sau a credinței că nu e ceva prioritar.
Noi considerăm că practicarea prezenței conștiente este foarte benefică pentru igiena noastră mentală, ajutându-ne nu doar să tratăm depresia și anxietatea, ci și să le prevenim. După cum ilustrează și rezultatele studiului prezentat mai sus, e nevoie însă, de un cadru potrivit în care sa cultivăm obișnuința de a practica prezenta conștientă, și în care să învățăm metode adaptate nevoilor noastre.
Thich Nhat Hahn, călugăr budist vietnamez care este unul dintre cei mai mari susținători ai meditației prin prezența conștientă, învață oameni obișnuiți cum să se concentreze pe respirație și pe momentul prezent, chiar și când vremurile sunt grele.
„Puterea terapeutică a meditației este foarte mare. Practicile respirației în prezența conștientă, a meditației în șezut sau a meditației în mers eliberează tensiunile din corp, precum și cele din minte… Noi, oamenii, am pierdut înțelepciunea de a ne odihni cu adevărat și de a ne relaxa. Ne îngrijorăm prea mult. Nu le permitem corpurilor noastre să se vindece, și nu le permitem minților noastre și inimilor să se vindece. Meditația ne poate ajuta să ne îmbrățișăm fricile, furia, iar asta este foarte vindecător. Lăsăm capacitatea noastră naturală de vindecare să își facă treaba.”
Lasă un răspuns