Coșul tău este gol acum!
Acum că toamna s-a instalat îți e mai mare dragul să ieși la o plimbare. Soarele nu mai arde, aerul este răcoros și decorurile sunt minunate. Dacă frumusețea naturii în sine nu este suficient de convingătoare pentru a face puțină mișcare în aer liber, vreau să împărtășesc cu tine câteva motive care susțin cât e de bine să acordăm mai multă atenție acestui mod de deplasare.
Despre beneficiile mersului pe jos asupra sănătății noastre fizice cu siguranță știți deja destul de multe, însă te-ai întrebat vreodată care sunt efectele acestei activități asupra sănătății noastre psihice?
Plimbările de grup în natură sunt asociate cu un nivel scăzut de stres și depresie, și cu o stare de bine generală crescută
Aceasta este concluzia unui studiu care a evaluat programul britanic “Walking for Health”, care a folosit un eșantion de aprox. 2000 de participanți. O parte dintre cei implicați în studiu s-au alăturat plimbărilor de grup în natură, iar altă parte nu. După trei luni de zile, cei care au făcut plimbări împreună cu alți participanți au raportat niveluri mai scăzute de stres, depresie redusă și o stare generală de bine mai ridicată.
Sara Warber, una dintre autoarele studiului descrie plimbatul ca fiind: “o formă de exercițiu ieftină, accesibilă și cu un grad de risc scăzut, care se pare că în combinație cu natura și un cadru de grup poate deveni un anihilant al stresului foarte puternic și (din pacate) mult subestimat.”
Timpul petrecut în lumina soarelui ne ajută să aliniem ritmurile circadiene cu mediul în care trăim
– ceea ce este esențial, pentru că atunci când alinierea aceasta nu există, ne simțim stresați. De asemenea, expunerea la lumina zilei ne afectează pozitiv dispoziția, starea de bine și creativitatea.
Când mergem în propriul ritm, performanța noastră cognitivă crește – mai precis, memoria activă lucrează mai mult decât atunci când ne aflăm în repaus.
Memoria activă este importană, spre exemplu, pentru raționare și învățare. Un ritm mai alert sau mai lent decât cel natural nu va avea însă același efect asupra memoriei. De asemenea, timpul petrecut în natură, precum și interacțiunea cu natura ajută oamenii care sunt extenuați cognitiv, după lungi perioade de lucru, să își reîncarce “bateriile”.
Așadar, o simplă plimbare de acasă până la servici, sau o promenadă printr-unul din parcurile orașului, pot avea un rol mult mai mare decât am crede asupra echilibrului nostru fizic și psihic. Mersul pe jos face piciorul frumos, îmbunătățește memoria, reduce stresul, depresia și ne racordează la mediul în care trăim. Pe scurt, crește nivelul general de stare de bine. Cine s-ar fi gândit că o activitate atât de simplă și la îndemâna oricui poate avea atât de multe beneficii?
Autor: Alexandra
Resurse bibliografice:
Examining Group Walks in Nature and Multiple Aspects of Well-Being: A Large-Scale Study
Marselle Melissa R., Irvine Katherine N., and Warber Sara L.. Ecopsychology. September 2014, 6(3): 134-147. doi:10.1089/eco.2014.0027.
Volume: 6 Issue 3: September 19, 2014
Psychological effects of forest environments on healthy adults: Shinrin-yoku (forest-air bathing, walking) as a possible method of stress reduction
Morita, E. et al.
Public Health , Volume 121 , Issue 1 , 54 – 63
Go For a Walk
Sally Augustin, Ph.D.
Psychology Today, August 13, 2010
The physical and psychological benefits of walking
http://www.active.com/articles/the-physical-and-psychological-benefits-of-walking
Lasă un răspuns