Psihoterapia pozitivă

Psihoterapia Pozitivă se bazează, pe lângă interpretarea conflictelor interioare, mai ales pe posibilitățile noastre de dezvoltare. Ne bazăm practica pe convingerea că toți oamenii au două capacități de bază: capacitatea de a iubi și capacitatea de a cunoaște și interpretăm conflictele noastre interioare ca provocări în dezvoltarea acestor două capacități.

Mai credem că dificultăţile personale dintr-un anumit moment sunt strâns asociate cu însăşi soluţia la conflictul din acel moment. Înțelegerea conflictului interior duce la descoperirea capacităţilor implicate, la înţelegera modului în care sunt implicate, la găsirea motivului pentru care echilibrul a fost pierdut și mai ales la descoperirea unui nou echilibru dinamic.

De la această premisă, multe concepte și tehnici terapeutice inovatoare au fost dezvoltate. Una dintre tehnicile de bază este utilizarea metaforelor prin care clienții sunt încurajați să reinterpretaze propriile probleme într-un mod unic și pozitiv. Astfel, clientul își descoperă abilitățile necesare pentru a atinge un nou echilibru interior bazându-se pe toate resursele pe care le posedă.

Psihoterapia pozitivă oferă un cadru pentru o abordare interdisciplinară ce integrează mai multe metode și tehnici. Aceasta ne permite flexibilitatea necesară pentru a respecta individualitatea și unicitatea fiecăruia, scopul nostru fiind să susținem fiecare persoană în devenirea propriului său terapeut.

Psihoterapia Pozitivă a fost dezvoltată de Prof. Nossrat Peseschkian şi colaboratorii săi începând cu anul 1968 şi a fost introdusă în mai mult de 70 de ţări până acum. Este recunoscut internațional de Consiliul Mondial de Psihoterapie, cât şi de Asociaţia Europeană de Psihoterapie iar sediul central se află în Wiesbaden, Germania.