Tocmai când mă apucase neliniștea și mă năpădiseră gândurile că nu avem o vacanță destul de activă, plină sau productivă, a apărut oportunitatea de a participa la conferința internațională de consiliere și de practică filosofică ce se desfășoară online, chiar în acest weekend. “La fix! Asta salvează zituația!” mi-am zis.
M-am organizat rapid și prima prezentare la care am nimerit a fost tocmai despre acest conflict interior pe care îl trăiesc în vacanțe de mulți ani de zile și care pare că este o tendință globală: între dorința noastră de a fi mereu productivi, eficienți, activi și nevoia noastră de recreație pentru recuperare în urma stresului. Se pare că tot mai mulți dintre noi alegem vacanțe active, alergăm la maratoane, facem drumeții, în orice pauză scurtă verificăm compulsiv telefonul, citim mesaje, mailuri, scrolăm pe social media sau facem shopping compulsiv ne-necesar. Recreațiile s-au transformat în obsesii, compulsii sau dependențe.
Se pare că trăim într-o societate în care doar productivitatea este valorizată. Am interiorizat asta și suntem proprii noștri exploatatori. Avem în interior atât un prizonier cât și un gardian. Prizonierul are impresia că se eliberează uneori prin adicție (telefon, shopping, mâncare, alcool, etc.) iar în restul timpului gardianul îl pune continuu la muncă.
Dar nici adicțiile, nici activitatea fizică prea intensă nu sunt cu adevărat recreații. Iar pentru a ne recupera în urma stresului avem nevoie de pauze, de timp de odihnă care este cu adevărat restorativ, nu de un alt tip de stres pentru corp sau creier. Avem nevoie să existăm ca ființe umane nu doar ca ființe umane productive.
Așa că haideți să ne reimaginăm timpul liber. Pentru a începe vă provoc cu niște întrebări:
Cum ne folosim libertatea?
Mai petrecem timp cu prietenii, timp din ăla de atârnat împreună, doar de dragul timpului împreună?
Ce alte activități sau inactivități de timp liber restorative mai există?
Cum ne activăm această dispoziție de recreație?
Cum putem face diferența între activitate restorativă, relaxantă și cea stresantă?
Cum putem face diferența între inactivitatea stresantă și cea restorativă?
Prezentarea după care am scris acest text a fost susținută de Ross Channing Reed și s-a numit: “Leisure, Recreation, Addiction, and the Techno-precarious Performance Society.” în cadrul 7th International Conference on Philosophical Counseling & Practice